Till Ikea gjorde jag dockor för några år sedan. Jag ritade och sydde prototyper som sedan såg helt annorlunda ut när de kom från producenten. Jag var inte alls nöjd med slutresultatet och stuvade undan det projektet långt in i förrådet. Så blev jag kontaktat av den Fillipinska hjälporganisationen Stairway Foundation och de undrade om jag kunde göra dockor till dem likt Ikeas dockor, med olika etniciteter. Vad som var viktigt för dem var att dockorna skulle vara ”anatomically correct” det vill säga ha könsorgan och kroppsöppningar för att kunna användas som hjälp för barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp. De ville ha dockor som ett verktyg för poliser och socialarbetare att få barnen att visa och använda sig av dockorna för att kunna förmedla vad de varit utsatta för. Jag pratade med Barnens Ikea om saken och vi bestämde att om jag tog bjöd på min tid att sy konstruera om dockorna efter Stairway Foundations behov så skulle Barnens Ikea bistå med 200 omgjorda dockor till Stairway Foundation.  Sagt och gjort!…Jag satte igång att sy snoppar och snippor , munhålor och anus. Lite ovanligt jobb men SÅ roligt att dockorna kunde komma till den här typen av nytta!

Nu är de levererade runt om på polisstaioner och hos socialarbetare på Fillipinerna och jag känner mig glad och stolt över att kunna ha hjälpt till här! Stort tack till Barnens Ikea som var med på noterna direkt!

Så här står det på Stairway Foundations hemsida…

”Dolls from IKEA used in child protection work

June 2014

Anatomically correct dolls are routinely used in interviews of young children suspe”Dolls from IKEA used in child protection workcted of having been abused.

In our efforts to support the Philippine National Police Women’s and Children’s Desk in their work to protect children against abuse and exploitation, SFI prevailed upon IKEA to redesign their dolls and make them anatomically correct.

Last June 25th, thirty-four Women and Children Police Department (WCPD) Chiefs and Officers from sixteen regions of the Philippines gathered at SFI for a three day Regional Training on Child Protection Policy for the Philippines National Police (PNP).  Leading the delegation was Police Chief Superintendent, Juanita Nebran, Chief of the Women and Children Protection.  The highlight of the training was the turning-over of thirty-two anatomically correct dolls to the WCPD and the representatives of the WCPD regional offices.  Another turning over ceremony of the IKEA dolls will be held in July for region 4B and Metro Manila.

Many thanks go out to Annie Hulden, designer and illustrator of the dolls, and Maria Thörn, Product Development Manager for Children’s IKEA.”

706

DSC_0194

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inget vanligt  jobb!
ikea_dolls_5_20140708_1802187357 (1)

Dockorna framme på Filipinerna!
ikea_dolls_4_20140708_1353639939

 

Share

hej

me on instagram

Blogg